Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols

Abstrakt

Polski czosnek, biała i czerwona cebula była blanszowana, gotowana, smażona i poddawana działaniom promieniowania mikrofalowego. Następnie były w nich oznaczane m.in. takie związki jak polifenole, flawonoidy, kwas ascorbinowy i aktywne antyoksydanty. Udowodniono, że blanszowanie, smażenie i poddawanie działaniu promieniowania mikrofalowego nie wpływa znacząco na zmiejszenie zawartości badanych związków w czosnku i cebuli. Wyznaczono również profil HPLC wolnych i rozpuszczalnych estrów, co wykazało że jest ich dwa razy więcej w czosnku niż w cebuli. Rozdzielanie za pomocą elektroforezy niezredukowanych protein zawartych w czosnku i cebuli wykazało, iż zakres degradacji tych zwiazków mieści sie między 50 do 112 kDa.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY nr 56, strony 4418 - 4426,
ISSN: 0021-8561
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Gorinstein S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Najman K., Drzewiecki J., Cvikrova M., Martincova O., Katrich E., Trakhtenberg S.: Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 56., nr. iss. 12 (2008), s.4418-4426
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 125 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi