Abstract
W pracy przedstawiono zawartość lipidów , klas lipidów i skład kwasów tłuszczowych lipidów ogólnych uzyskanych z różnych tkanek bobra europejskiego (tkanka okołojelitowa, tkanka okołonerkowa, miesień uda, mięsień kreskowy, podskórna tkanka tłuszczowa, ogon). Wykazano różnice w zawartości lipidów i składzie KT w tkankach samic (n=7) i samców (n=3). Wykazano wysokie zawartości nienasyconych KT w tkankach bobrów w porównaniu z tkankami innych ssaków. W lipidach pochodzacych z ogona bobra stwierdzono unikalny skład KT, w tym niezwykle wysoką jak na tkankę zwierzęcą zawartość kwasu alfa-linolenowego (około 20% składu KT).
Authors (4)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (HARD Publishing Company)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES
no. 18,
pages 493 - 499,
ISSN: 1230-1485 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Martysiak-Żurowska D., Zalewski K., Chylińska-Ptak M., Nitkiewicz B.: Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).// POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES. -Vol. 18, nr. nr. 3 (2009), s.493-499
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 115 times
Recommended for you
Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR
- J. Rutkowska,
- I. Sinkiewicz,
- A. Adamska