Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.). - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).

Abstract

W pracy przedstawiono zawartość lipidów , klas lipidów i skład kwasów tłuszczowych lipidów ogólnych uzyskanych z różnych tkanek bobra europejskiego (tkanka okołojelitowa, tkanka okołonerkowa, miesień uda, mięsień kreskowy, podskórna tkanka tłuszczowa, ogon). Wykazano różnice w zawartości lipidów i składzie KT w tkankach samic (n=7) i samców (n=3). Wykazano wysokie zawartości nienasyconych KT w tkankach bobrów w porównaniu z tkankami innych ssaków. W lipidach pochodzacych z ogona bobra stwierdzono unikalny skład KT, w tym niezwykle wysoką jak na tkankę zwierzęcą zawartość kwasu alfa-linolenowego (około 20% składu KT).

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES no. 18, pages 493 - 499,
ISSN: 1230-1485
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Martysiak-Żurowska D., Zalewski K., Chylińska-Ptak M., Nitkiewicz B.: Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).// POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES. -Vol. 18, nr. nr. 3 (2009), s.493-499
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 67 times

Recommended for you

Meta Tags