Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation

Abstract

Celem pracy była ocena składu i zawartości kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka kobiet w różnych okresach laktacji, z uwzględnieniem składu KT pokarmu spożywanego przez matki. Do badań zakwalifikowano 80 położnic od których uzyskano próbki mleka w 2, 14, 30 i 90 dobie laktacji. Jednocześnie przeprowadzono badania ankietowe na podstawie których oszacowano zawartość poszczególny grup KT w dziennej racji pokarmowej matek. Skład i zawartość KT w tłuszczu mleka ludzkiego oznaczono techniką HR-GC. W tłuszczu mleka ludzkiego stwierdzono obecność około 60 różnych KT. Głównymi KT mleka ludzkiego są: kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, stearynowy, mirystynowy i laurynowy. PUFA stanowiły średnio 13,2% ogólnego składu KT. Średni poziom zawartości trans KT w badanych próbkach tłuszczu mleka kobiet wynosił 2,45% ogólnego składu KT. Największe różnice w składzie KT mleka ludzkiego stwierdzono pomiędzy 2 a 14 dniem laktacji. Wraz z dojrzewaniem mleka zmniejszeniu ulega zawartość KT będących metabolitami rodziny (n-6) i (n-3) KT oraz jednoczesny wzrost zawartości prekursorów obu grup KT. Stwierdzono dodatnią korelację i statystycznie istotny wpływ zawartości poszczególnych grup KT w diecie kobiet karmiących na ich udział w mleku ludzkim.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1066 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Medycyna Wieku Rozwojowego no. XV, pages 167 - 177,
ISSN: 2719-6488
Language:
Polish
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Martysiak-Żurowska D., Żóralska K., Zagierski M., Szlagatys-Sidorkiewicz A.: Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation// Medycyna Wieku Rozwojowego. -Vol. XV., nr. 2 (2011), s.167-177
Bibliography: test
  1. Największe różnice w składzie KT tłuszczu mleka ludzkiego występują pomiędzy 2 a 14 dniem laktacji. open in new tab
  2. Analiza korelacji uzyskanych wyników od ankieto- wanych kobiet wskazuje na dodatnią korelację i sta- tystycznie istotny wpływ proporcji grup KT w diecie matek na proporcje KT w tłuszczu mleka ludzkiego. piŚMieNNiCtWo 1. Koletzko B., Rodriguez-Palmero M., Demmelmailr H.: Physiological aspects of human milk lipids. Early Hum. Dev., 2001, 65, 3-18. open in new tab
  3. Emmett P.M, Rogers I.S.: Properties of human milk and their relationship with maternal nutrition. Early Hum. Dev., 1997, 49, S7-S28.
  4. Koletzko B., Thiel I.: Lipids in human milk: a model for Ryc. 2. zależności pomiędzy udzia- łem procentowym poszcze- gólnych grup kwasów tłusz- czowych kt (nasycone, mo- noenowe, polienowe) w die- cie położnic a udziałem pro- centowym tych kt w prób- kach mleka kobiet (% ogól- nej zawartości kt). open in new tab
  5. Fig. 2. Correlations between the per- centage of individual groups of fatty acids FA (saturated, monounsaturated and poly- unsaturated) in puerpal diet and the percentage of these FA in human milk samples (% of the total content of KT). open in new tab
  6. infant formulae? Eur. J. Clin. Nutr., 1992, 4, 45-55. open in new tab
  7. Jensen R.G., Jensen G.L.: Specialty Lipids for Infant Nutrition. I. Milks and Formulas. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 1992, 15, 232-245. open in new tab
  8. Francois C.A., Connor S.L., Wander R.C., Connor W.E.: Acute effects of dietary fatty acids on the fatty acids of human milk. Am. J. Clin. Nutr., 1998, 67, 301-308. open in new tab
  9. Koletzko B., Thiel I., Ablodun P.O.: Fatty acid composition of mature human milk in Nigeria. Z Emahrungswiss 1991, 30, 289-297. open in new tab
  10. Dudzisz-Śledź M., Śledź A., Jażdżewski P.: Nienasycone kwasy tłuszczowe a zdrowie człowieka, Medycyna Rodzinna, 2006, 4. open in new tab
  11. Krawczyński M.: Rozwój dziecka. Propedeutyka pediatrii. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2002.
  12. Stolarczyk A., Socha P.: Tłuszcze w żywieniu niemowląt. Nowa Pediatria, 2002, 3, 200-203.
  13. Łoś-Rycharska E.: Kontrowersje na temat suplementacji długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) w mieszankach dla niemowląt. Przegląd Gastroenterologiczny, 2007, 2/1, 13-16. open in new tab
  14. Koletzko B., Socha P.: Nutritional support of infants and children. Supply and metabolism of lipids, Pediatria Współczesna, 1999, 1,2/3, 85-92. open in new tab
  15. Żbikowska A., Rutkowska J.: Skład kwasów tłuszczowych a jakość i przydatność technologiczna tłuszczów do pieczenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), 90-95. open in new tab
  16. Chappell J.E., Clandinin M.T., Kearney-Volpe C.: Trans fatty acids in human milk lipids : influence of maternal diet and weight loss. Am. J. Clin. Nutr., 1985, 42, 49-56. open in new tab
  17. Katan M.B., Zock P.L., Mensink R.P.: Trans fatty acids and their effects on lipoprotein in human. Annu. Rev. Nutr., 1995, 15, 73-93. open in new tab
  18. Genest J.: Lipoprotein disorders and cardiovascular risk. J. Inherit. Metab. Dis., 2003, 26, 267-287. open in new tab
  19. Koletzko B.: Trans fatty acids may impair biosynthesis of long-chain polyunsaturates and growth in man. Acta Paediatr., 1992, 81, 302-306. open in new tab
  20. Association of Official Analytical Chemists (AOAC), Official Methods of Analysis, 19 th Ed., Washington, USA 1990, Method No 905.02, p. 811. open in new tab
  21. EN:ISO 5509:2000 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych. 2000. open in new tab
  22. PN-EN ISO 5508. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. 1996.
  23. Martysiak-Żurowska D.: Content of odd-numbered carbon fatty acids in the milk of lactating women and in infant formula and follow-on formula. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2008, 7(2), 75-84. open in new tab
  24. Mojska H., Socha P., Socha J., Soplińska E., Jaroszewska- Balicka W., Szponar L.: Trans fatty acid in human milk in Poland and their association with breastfeeding mothers' diets. Acta Paediatr., 2003, 92, 1381-1387. open in new tab
  25. Friesen R., Innis S.M.: Trans fatty acids in human milk in Canada declined with the introduction of trans fat food labelling. J. Nutr., 2009, 2558-2561. open in new tab
  26. Mosley E.E., Wright A.L., McGuire M.K., McGuire M.A.: Trans fatty acids in milk produced by women in the United States. Am. J. Clin. Nutr., 2005, 82, 1292-1297. open in new tab
  27. Dlouhy P., Tvrzicka E., Stankova B., Buchtikova M., Pokorny R., Wiererova O., Bilkova D., Rambuskova j., Andel M.: Trans fatty acids in subcutaneous fat of pregnant women and in human milk in the Czech Republic. Ann. N Y Acad. Sci., 2002, 967, 544-547. open in new tab
  28. Precht D., Molkentin J.: C18:1, C18:2 and C18:3 trans and cis fatty acid isomers including conjugated cis D9,trans D11 linoleic acid (CLA) as well as total fat composition of German human milk lipids. Nahrung 1999, 43, 233-244. open in new tab
  29. Chen Z.Y., Kwan K.Y., Tong K.K. Ratnayake W.M., Li H.Q.: Brest milk fatty acids composition: a comparative study between Hong Kong and Chongqing Chinese. Lipids, 1997, 32, 1061-1067. open in new tab
  30. Ziemlański Ś., Socha P.: Normy i zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów ze szczególnym uwzględnieniem dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących. Pediatria współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 1999, 1,2/3, 139-148.
  31. Smit E.N., Martini I.A., Mulder H., Boersma E.R., Muskiet F.A.: Estimated biological variation of the mature human milk fatty acid composition. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2002, 66(5-6), 549-555. open in new tab
  32. Sauerwald T.U., Demmelmair H., Koletzko B.: Polyunsaturated fatty acid supply with human milk. Lipids, 2001, 36(9), 991-996. open in new tab
  33. Adres do korespondencji: Dorota Martysiak-Żurowska open in new tab
  34. Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydział Chemiczny PG ul. G. Narutowicza 11/12, 80-233 Gdańsk tel. (58) 347-13-06 open in new tab
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 277 times

Recommended for you

Meta Tags