Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation

Abstrakt

Celem pracy była ocena składu i zawartości kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka kobiet w różnych okresach laktacji, z uwzględnieniem składu KT pokarmu spożywanego przez matki. Do badań zakwalifikowano 80 położnic od których uzyskano próbki mleka w 2, 14, 30 i 90 dobie laktacji. Jednocześnie przeprowadzono badania ankietowe na podstawie których oszacowano zawartość poszczególny grup KT w dziennej racji pokarmowej matek. Skład i zawartość KT w tłuszczu mleka ludzkiego oznaczono techniką HR-GC. W tłuszczu mleka ludzkiego stwierdzono obecność około 60 różnych KT. Głównymi KT mleka ludzkiego są: kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, stearynowy, mirystynowy i laurynowy. PUFA stanowiły średnio 13,2% ogólnego składu KT. Średni poziom zawartości trans KT w badanych próbkach tłuszczu mleka kobiet wynosił 2,45% ogólnego składu KT. Największe różnice w składzie KT mleka ludzkiego stwierdzono pomiędzy 2 a 14 dniem laktacji. Wraz z dojrzewaniem mleka zmniejszeniu ulega zawartość KT będących metabolitami rodziny (n-6) i (n-3) KT oraz jednoczesny wzrost zawartości prekursorów obu grup KT. Stwierdzono dodatnią korelację i statystycznie istotny wpływ zawartości poszczególnych grup KT w diecie kobiet karmiących na ich udział w mleku ludzkim.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 1062 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Medycyna Wieku Rozwojowego nr XV, strony 167 - 177,
ISSN: 2719-6488
Język:
polski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Martysiak-Żurowska D., Żóralska K., Zagierski M., Szlagatys-Sidorkiewicz A.: Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation// Medycyna Wieku Rozwojowego. -Vol. XV., nr. 2 (2011), s.167-177
Bibliografia: test
  1. Największe różnice w składzie KT tłuszczu mleka ludzkiego występują pomiędzy 2 a 14 dniem laktacji. otwiera się w nowej karcie
  2. Analiza korelacji uzyskanych wyników od ankieto- wanych kobiet wskazuje na dodatnią korelację i sta- tystycznie istotny wpływ proporcji grup KT w diecie matek na proporcje KT w tłuszczu mleka ludzkiego. piŚMieNNiCtWo 1. Koletzko B., Rodriguez-Palmero M., Demmelmailr H.: Physiological aspects of human milk lipids. Early Hum. Dev., 2001, 65, 3-18. otwiera się w nowej karcie
  3. Emmett P.M, Rogers I.S.: Properties of human milk and their relationship with maternal nutrition. Early Hum. Dev., 1997, 49, S7-S28.
  4. Koletzko B., Thiel I.: Lipids in human milk: a model for Ryc. 2. zależności pomiędzy udzia- łem procentowym poszcze- gólnych grup kwasów tłusz- czowych kt (nasycone, mo- noenowe, polienowe) w die- cie położnic a udziałem pro- centowym tych kt w prób- kach mleka kobiet (% ogól- nej zawartości kt). otwiera się w nowej karcie
  5. Fig. 2. Correlations between the per- centage of individual groups of fatty acids FA (saturated, monounsaturated and poly- unsaturated) in puerpal diet and the percentage of these FA in human milk samples (% of the total content of KT). otwiera się w nowej karcie
  6. infant formulae? Eur. J. Clin. Nutr., 1992, 4, 45-55. otwiera się w nowej karcie
  7. Jensen R.G., Jensen G.L.: Specialty Lipids for Infant Nutrition. I. Milks and Formulas. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 1992, 15, 232-245. otwiera się w nowej karcie
  8. Francois C.A., Connor S.L., Wander R.C., Connor W.E.: Acute effects of dietary fatty acids on the fatty acids of human milk. Am. J. Clin. Nutr., 1998, 67, 301-308. otwiera się w nowej karcie
  9. Koletzko B., Thiel I., Ablodun P.O.: Fatty acid composition of mature human milk in Nigeria. Z Emahrungswiss 1991, 30, 289-297. otwiera się w nowej karcie
  10. Dudzisz-Śledź M., Śledź A., Jażdżewski P.: Nienasycone kwasy tłuszczowe a zdrowie człowieka, Medycyna Rodzinna, 2006, 4. otwiera się w nowej karcie
  11. Krawczyński M.: Rozwój dziecka. Propedeutyka pediatrii. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2002.
  12. Stolarczyk A., Socha P.: Tłuszcze w żywieniu niemowląt. Nowa Pediatria, 2002, 3, 200-203.
  13. Łoś-Rycharska E.: Kontrowersje na temat suplementacji długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) w mieszankach dla niemowląt. Przegląd Gastroenterologiczny, 2007, 2/1, 13-16. otwiera się w nowej karcie
  14. Koletzko B., Socha P.: Nutritional support of infants and children. Supply and metabolism of lipids, Pediatria Współczesna, 1999, 1,2/3, 85-92. otwiera się w nowej karcie
  15. Żbikowska A., Rutkowska J.: Skład kwasów tłuszczowych a jakość i przydatność technologiczna tłuszczów do pieczenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), 90-95. otwiera się w nowej karcie
  16. Chappell J.E., Clandinin M.T., Kearney-Volpe C.: Trans fatty acids in human milk lipids : influence of maternal diet and weight loss. Am. J. Clin. Nutr., 1985, 42, 49-56. otwiera się w nowej karcie
  17. Katan M.B., Zock P.L., Mensink R.P.: Trans fatty acids and their effects on lipoprotein in human. Annu. Rev. Nutr., 1995, 15, 73-93. otwiera się w nowej karcie
  18. Genest J.: Lipoprotein disorders and cardiovascular risk. J. Inherit. Metab. Dis., 2003, 26, 267-287. otwiera się w nowej karcie
  19. Koletzko B.: Trans fatty acids may impair biosynthesis of long-chain polyunsaturates and growth in man. Acta Paediatr., 1992, 81, 302-306. otwiera się w nowej karcie
  20. Association of Official Analytical Chemists (AOAC), Official Methods of Analysis, 19 th Ed., Washington, USA 1990, Method No 905.02, p. 811. otwiera się w nowej karcie
  21. EN:ISO 5509:2000 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych. 2000. otwiera się w nowej karcie
  22. PN-EN ISO 5508. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. 1996.
  23. Martysiak-Żurowska D.: Content of odd-numbered carbon fatty acids in the milk of lactating women and in infant formula and follow-on formula. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2008, 7(2), 75-84. otwiera się w nowej karcie
  24. Mojska H., Socha P., Socha J., Soplińska E., Jaroszewska- Balicka W., Szponar L.: Trans fatty acid in human milk in Poland and their association with breastfeeding mothers' diets. Acta Paediatr., 2003, 92, 1381-1387. otwiera się w nowej karcie
  25. Friesen R., Innis S.M.: Trans fatty acids in human milk in Canada declined with the introduction of trans fat food labelling. J. Nutr., 2009, 2558-2561. otwiera się w nowej karcie
  26. Mosley E.E., Wright A.L., McGuire M.K., McGuire M.A.: Trans fatty acids in milk produced by women in the United States. Am. J. Clin. Nutr., 2005, 82, 1292-1297. otwiera się w nowej karcie
  27. Dlouhy P., Tvrzicka E., Stankova B., Buchtikova M., Pokorny R., Wiererova O., Bilkova D., Rambuskova j., Andel M.: Trans fatty acids in subcutaneous fat of pregnant women and in human milk in the Czech Republic. Ann. N Y Acad. Sci., 2002, 967, 544-547. otwiera się w nowej karcie
  28. Precht D., Molkentin J.: C18:1, C18:2 and C18:3 trans and cis fatty acid isomers including conjugated cis D9,trans D11 linoleic acid (CLA) as well as total fat composition of German human milk lipids. Nahrung 1999, 43, 233-244. otwiera się w nowej karcie
  29. Chen Z.Y., Kwan K.Y., Tong K.K. Ratnayake W.M., Li H.Q.: Brest milk fatty acids composition: a comparative study between Hong Kong and Chongqing Chinese. Lipids, 1997, 32, 1061-1067. otwiera się w nowej karcie
  30. Ziemlański Ś., Socha P.: Normy i zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów ze szczególnym uwzględnieniem dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących. Pediatria współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 1999, 1,2/3, 139-148.
  31. Smit E.N., Martini I.A., Mulder H., Boersma E.R., Muskiet F.A.: Estimated biological variation of the mature human milk fatty acid composition. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2002, 66(5-6), 549-555. otwiera się w nowej karcie
  32. Sauerwald T.U., Demmelmair H., Koletzko B.: Polyunsaturated fatty acid supply with human milk. Lipids, 2001, 36(9), 991-996. otwiera się w nowej karcie
  33. Adres do korespondencji: Dorota Martysiak-Żurowska otwiera się w nowej karcie
  34. Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydział Chemiczny PG ul. G. Narutowicza 11/12, 80-233 Gdańsk tel. (58) 347-13-06 otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 277 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi