Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation
Abstrakt
Celem pracy była ocena składu i zawartości kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka kobiet w różnych okresach laktacji, z uwzględnieniem składu KT pokarmu spożywanego przez matki. Do badań zakwalifikowano 80 położnic od których uzyskano próbki mleka w 2, 14, 30 i 90 dobie laktacji. Jednocześnie przeprowadzono badania ankietowe na podstawie których oszacowano zawartość poszczególny grup KT w dziennej racji pokarmowej matek. Skład i zawartość KT w tłuszczu mleka ludzkiego oznaczono techniką HR-GC. W tłuszczu mleka ludzkiego stwierdzono obecność około 60 różnych KT. Głównymi KT mleka ludzkiego są: kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, stearynowy, mirystynowy i laurynowy. PUFA stanowiły średnio 13,2% ogólnego składu KT. Średni poziom zawartości trans KT w badanych próbkach tłuszczu mleka kobiet wynosił 2,45% ogólnego składu KT. Największe różnice w składzie KT mleka ludzkiego stwierdzono pomiędzy 2 a 14 dniem laktacji. Wraz z dojrzewaniem mleka zmniejszeniu ulega zawartość KT będących metabolitami rodziny (n-6) i (n-3) KT oraz jednoczesny wzrost zawartości prekursorów obu grup KT. Stwierdzono dodatnią korelację i statystycznie istotny wpływ zawartości poszczególnych grup KT w diecie kobiet karmiących na ich udział w mleku ludzkim.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Medycyna Wieku Rozwojowego
nr XV,
strony 167 - 177,
ISSN: 2719-6488 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Martysiak-Żurowska D., Żóralska K., Zagierski M., Szlagatys-Sidorkiewicz A.: Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation// Medycyna Wieku Rozwojowego. -Vol. XV., nr. 2 (2011), s.167-177
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 320 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).
- D. Martysiak-Żurowska,
- K. Zalewski,
- M. Chylińska-Ptak
- + 1 autorów
Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR
- J. Rutkowska,
- I. Sinkiewicz,
- A. Adamska