Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation

Abstrakt

Celem pracy była ocena składu i zawartości kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka kobiet w różnych okresach laktacji, z uwzględnieniem składu KT pokarmu spożywanego przez matki. Do badań zakwalifikowano 80 położnic od których uzyskano próbki mleka w 2, 14, 30 i 90 dobie laktacji. Jednocześnie przeprowadzono badania ankietowe na podstawie których oszacowano zawartość poszczególny grup KT w dziennej racji pokarmowej matek. Skład i zawartość KT w tłuszczu mleka ludzkiego oznaczono techniką HR-GC. W tłuszczu mleka ludzkiego stwierdzono obecność około 60 różnych KT. Głównymi KT mleka ludzkiego są: kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, stearynowy, mirystynowy i laurynowy. PUFA stanowiły średnio 13,2% ogólnego składu KT. Średni poziom zawartości trans KT w badanych próbkach tłuszczu mleka kobiet wynosił 2,45% ogólnego składu KT. Największe różnice w składzie KT mleka ludzkiego stwierdzono pomiędzy 2 a 14 dniem laktacji. Wraz z dojrzewaniem mleka zmniejszeniu ulega zawartość KT będących metabolitami rodziny (n-6) i (n-3) KT oraz jednoczesny wzrost zawartości prekursorów obu grup KT. Stwierdzono dodatnią korelację i statystycznie istotny wpływ zawartości poszczególnych grup KT w diecie kobiet karmiących na ich udział w mleku ludzkim.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 1316 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Medycyna Wieku Rozwojowego nr XV, strony 167 - 177,
ISSN: 2719-6488
Język:
polski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Martysiak-Żurowska D., Żóralska K., Zagierski M., Szlagatys-Sidorkiewicz A.: Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation// Medycyna Wieku Rozwojowego. -Vol. XV., nr. 2 (2011), s.167-177
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 317 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi