Szkodliwe dla zdrowia izomery trienowych kwasów tłuszczowych w mleku początkowym i następnym do żywienia niemowląt - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Szkodliwe dla zdrowia izomery trienowych kwasów tłuszczowych w mleku początkowym i następnym do żywienia niemowląt

Abstract

Zbadano zawartość kwasów tłuszczowych zawierających układ trzech sprzężonych wiązań podwójnych TCFA, szkodliwych dla zdrowia produktów oksydacji lipidów, w tłuszczu wolnym i w tłuszczu związanym mleka początkowego MP i następnego MN do żywienia niemowląt (5-ciu różnych producentów, łącznie 17 produktów). Liczbowo zawartość TCFA wyrażono umownie jako parametr K [%] będący stosunkiem absorbancji układu trzech sprzężonych wiązań podwójnych kwasów tłuszczowych (analityczna długość fali 268 nm) do absorbancji charakterystycznej dla grup karbonylowych triacylogliceroli (218 nm). Próbkę odniesienia stanowił tłuszcz dojrzałego mleka ludzkiego. Parametr K tłuszczu mleka ludzkiego wynosił maksymalnie 0,60 ±0,03% (N=9), podczas gdy wartość K tłuszczu badanych MP i MN wynosiła od 4,49 ±0,27% do 12,40 ±0,73% w zależności od producenta MP i MN. Rozbieżności w zaawansowaniu stopnia utlenienia lipidów mają związek z jakością i ilością dodawanych olejów roślinnych oraz z zastosowaną technologią produkcji MP i MN. Mając na uwadze szkodliwość produktów oksydacji lipidów dla zdrowia niemowląt i małych dzieci, zasugerowano wprowadzenie limitu parametru K tłuszczu MP i MN na maksymalnie 6%. Spośród 17 badanych produktów 22% spełniało te wymagania.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Martysiak-Żurowska D., Stołyhwo A.: Szkodliwe dla zdrowia izomery trienowych kwasów tłuszczowych w mleku początkowym i następnym do żywienia niemowląt// . -., (2005),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 114 times

Recommended for you

Meta Tags