Abstract
Zbadano zawartość dialdehydu malonowego, szkodliwego dla zdrowia produktu oksydacji lipidów, w preparatach do początkowego MP i następnego MN żywienia niemowląt, w mleku ludzkim, nieprzetworzonym mleku krowim oraz w oleju sojowym i rzepakowym - składnikach MP i MN. W preparatach stwierdzono znaczne zawartości MDA, w zależności od stosowanej przez producenta technologii produkcji, sposobu pakowania oraz warunków przechowywania gotowego produktu. Mając na uwadze szkodliwe dla zdrowia działanie MDA, zwłaszcza dla niemowląt i małych dzieci, zasugerowano wprowadzenie limitu zawartości MDA w preparatach do żywienia niemowląt.
Author (1)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
no. 15 R. 56,
pages 323 - 328,
ISSN: 1230-0322 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Martysiak-Żurowska D.: Content malondialdehyde (MDA) in infant formulae and follow-on formulae// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 15 R. 56., nr. nr 3 (2006), s.323-328
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 191 times
Recommended for you
Lipidomika mleka kobiecego - wiele do odkrycia.
- D. Garwolińska,
- W. Hewelt-Belka,
- J. Namieśnik
- + 1 authors