Charakterystyka produktów utleniania fosfolipidów oraz określenie ich wybranych aktywności biologicznych w komórkach HT29 jako modelu ludzkiego przewodu pokarmowego
Abstract
Wyniki licznych badań epidemiologicznych wskazują, że rodzaj, ilość oraz jakość dostarczanych wraz z pożywieniem lipidów może przyczyniać się do ograniczenia bądź rozwoju chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Rosnące zainteresowanie określeniem wpływu lipidów dostarczanych z pożywieniem na funkcjonowanie ludzkiego organizmu wymaga przeprowadzenia licznych badań, zarówno pod kontem oznaczenia ich składu w próbkach żywności, jak i określenia ich aktywności biologicznej. Lipidami wykazującymi szczególną aktywność biologiczną, a tym samym będącymi w centrum badań lipidomicznych są fosfolipidy, a także produkty ich utlenienia. Celem niniejszej pracy doktorskiej była charakterystyka produktów enzymatycznego i termicznego utlenienia frakcji fosfolipidowej wyizolowanej z żółtka jaja kurzego, które zostało wybrane jako modelowe źródło fosfolipidów dostarczanych do organizmu z pożywieniem. W kolejnym etapie podjęto próbę określenia wpływu utlenienia fosfolipidów na kinetykę ich hydrolizy katalizowanej w wyniku aktywności trzustkowej fosfolipazy A2. Ponadto sprawdzono wpływ obecności utlenionych fosfolipidów na szybkość trawienia innych związków lipidowych, takich jak triacyloglicerole. Ostatnim celem prowadzonych badań było określenie cytotoksyczności i genotoksyczności mieszanin składających się z soli żółciowych oraz natywnych lub utlenionych fosfolipidów przed i po procesie trawienia jelitowego w warunkach in vitro. W wyniku prowadzonych prac badawczych zaproponowano metodę analizy utlenionych fosfolipidów opartą na technice dwuwymiarowej chromatografii cieczowej w trybie off-line sprzężonej z detektorem z matrycą diodową, detektorem naładowanego aerozolu oraz spektrometrem mas. Opracowana metoda została następnie wykorzystana podczas profilowania oraz identyfikacji produktów enzymatycznego i termicznego utlenienia frakcji fosfolipidowej, a także badania kinetyki tych reakcji. Utlenienie fosfolipidów przyczyniło się od zmniejszenia szybkości reakcji ich hydrolizy w wyniku aktywności fosfolipazy A2. Natomiast z drugiej strony obecność utlenionych fosfolipidów na powierzchni trawionych kropli lipidowych prowadziła prawdopodobnie do przyspieszenia reakcji hydrolizy triacylogliceroli w wyniku aktywności lipazy trzustkowej. Zarówno utlenienie, jak i hydroliza fosfolipidów w znaczący sposób wpływały na ich aktywność biologiczną.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2019
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 240 times