Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody

Abstract

W ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie zawdzięczać można jednak połączeniu techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną, w której rolę detektora pełni ludzki nos. Mimo że technika ta znana jest już od ponad czterdziestu lat, dopiero od niedawna przeżywa swój rozkwit i coraz częściej znajduje zastosowanie w analizie żywności, na co wskazuje bogata literatura.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 55 - 57,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Plutowska B., Wardencki W.: Chromatografia gazowa z detekcją olfaktometryczną (GC-O) w analizie żywności. Cz. I. Charakterystyka metody// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2008), s.55-57
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 424 times

Recommended for you

Meta Tags