Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal

Abstract

Celem pracy było określenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny z różnych rodzajów odpadów powstających podczas obróki wstępnej lub przetwarzania surowców rybnych. Wydajność ekstrakcji żelatyny w 45°C z surowych skór łososia i kręgosłupów wynosiła 71-75% oraz 86% ze skór łososia wędzonego. W przypadku skór z marynowanego i solonego śledzia przemianie do żelatyny ulegało w tych warunkach około 100% kolagenu. Optymalny czas ekstrakcji w 45°C wynosił od 15 do 60 min w zależności od rodzaju odpadów. Analiza SDS-PAGE wykazała, że otrzymane żelatyny rybne były znacznie mniej zdegradowane niż żelatyna wieprzowa.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
FOOD CHEMISTRY no. 107, pages 700 - 706,
ISSN: 0308-8146
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Kołodziejska I., Skierka E., Sadowska M., Kołodziejski W., Niecikowska C.: Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 107., (2008), s.700-706
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 108 times

Recommended for you

Meta Tags