Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb

Abstract

Przetwórstwo rybne jest uważane za jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi sektora żywnościowego w Polsce, a duże rozmiary produkcji wiążą się ściśle z powstawaniem znaczących ilości odpadów. Świeży surowiec rybny charakteryzuje się niezbyt intensywnym, swoistym zapachem, natomiast bardzo szybko ulega zepsuciu w wyniku działania endogennych enzymów i mikroflory bakteryjnej, generując lotne związki o odrażającej woni. Nawet podczas przetwarzania świeżych ryb i ich odpadów wydzielane są związki o silnym, nieprzyjemnym zapachu. W pracy omówiono źródła emisji związków odorowych w przemyśle rybnym, zarówno podczas przetwarzania samych ryb jak i podczas wytwarzania mączki rybnej. Przedstawiono działania, które mogą być podjęte w zakładach przetwórstwa ryb w celu ograniczenia ich uciążliwości zapachowej.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Jakość powietrza - wpływ na środowisko strony 75 - 84
Language:
Polish
Publication year:
2013
Bibliographic description:
Głowacz A., Jędrkiewicz R.: Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb// Jakość powietrza - wpływ na środowisko/ ed. red. W. Wardencki Gdańsk: Politechnika Gdańska, 2013, s.75-84
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 228 times

Recommended for you

Meta Tags