Abstrakt
Celem pracy było określenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny z różnych rodzajów odpadów powstających podczas obróki wstępnej lub przetwarzania surowców rybnych. Wydajność ekstrakcji żelatyny w 45°C z surowych skór łososia i kręgosłupów wynosiła 71-75% oraz 86% ze skór łososia wędzonego. W przypadku skór z marynowanego i solonego śledzia przemianie do żelatyny ulegało w tych warunkach około 100% kolagenu. Optymalny czas ekstrakcji w 45°C wynosił od 15 do 60 min w zależności od rodzaju odpadów. Analiza SDS-PAGE wykazała, że otrzymane żelatyny rybne były znacznie mniej zdegradowane niż żelatyna wieprzowa.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 107,
strony 700 - 706,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Kołodziejska I., Skierka E., Sadowska M., Kołodziejski W., Niecikowska C.: Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 107., (2008), s.700-706
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 143 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Groundwater contamination by the leakage from the landfill.
- M. Wójcik,
- W. U. Henken-Mellies,
- J. Köhler
Zanieczyszczenie wód gruntowych odciekami ze składowiska odpadów. Groundwater contamination by the leakeage from the landfill.
- M. Wójcik,
- W. U. Henken-Mellies,
- J. Köhler