Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal

Abstrakt

Celem pracy było określenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny z różnych rodzajów odpadów powstających podczas obróki wstępnej lub przetwarzania surowców rybnych. Wydajność ekstrakcji żelatyny w 45°C z surowych skór łososia i kręgosłupów wynosiła 71-75% oraz 86% ze skór łososia wędzonego. W przypadku skór z marynowanego i solonego śledzia przemianie do żelatyny ulegało w tych warunkach około 100% kolagenu. Optymalny czas ekstrakcji w 45°C wynosił od 15 do 60 min w zależności od rodzaju odpadów. Analiza SDS-PAGE wykazała, że otrzymane żelatyny rybne były znacznie mniej zdegradowane niż żelatyna wieprzowa.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 107, strony 700 - 706,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Kołodziejska I., Skierka E., Sadowska M., Kołodziejski W., Niecikowska C.: Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 107., (2008), s.700-706
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 108 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi