Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions

Abstract

W pracy określono wpływ anionów z szeregu Hofmeistera na agregację micelarną wodnych roztworów chlorku 1-decylo-3-metyloimidazoliowego. Pod uwagę wzięto dwa czynniki - rodzaj anionu oraz siłę jonową. Wykazano, że dodatek zastosowanych soli skutkuje obniżaniem krytycznego stężenia micelizacji związku z siłą zgodną z trendem opisanym szeregiem Hofmeistera. Dodatek elektrolitu powoduje obniżenie wartości entalpii micelizacji i przejście od procesu endotermicznego dla czystej cieczy jonowej do procesu egzotermicznego w obecności soli

Citations

  • 5 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5 0

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE no. 362, pages 415 - 422,
ISSN: 0021-9797
Language:
English
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Łuczak J., Markiewicz M., Thoming J., Hupka J., Jungnickel C.: Influence of the Hofmeister anions on self-organization of 1-decyl-3-methylimidazolium chloride in aqueous solutions// JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE. -Vol. 362, nr. iss. 2 (2011), s.415-422
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.jcis.2011.06.058
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 141 times

Recommended for you

Meta Tags