Abstract
Pestycydy to bardzo liczna grupa różnorodnych związków chemicznych stosowanych w rolnictwie. Ze względu na swoją trwałość gromadzą się w różnych elementach środowiska i mogą występować w obszarze, na którym nigdy nie zostały użyte. Zachodzi także proces ich bioakumulacji w tkankach oraz narządach zwierząt i roślin. Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin (szczególnie w okresie wzmożonych zabiegów agrotechnicznych wiosną i latem) mogą być przyczyną nie tylko masowych zatruć owadów zapylających, ale również mogą akumulować się w ich organizmach czy też przedostawać się do produktów przez nie wytwarzanych. W ostatnich latach w wielu krajach obserwuje się zwiększoną śmiertelność rodzin pszczelich. Z reguły straty te obserwuje się po zimowli tych rodzin w postaci spadłych (masowo ginących) i padłych (kilka osobników) pszczół miodnych na terenie pasieczyska. Przedstawiciele wielu ośrodków naukowych uważają, że jednym z powodów spadku liczebności populacji pszczół w pasiece, oprócz błędów popełnionych przez pszczelarza w poprzednim sezonie wegetacji, jest nieumiejętne stosowanie środków ochrony roślin. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Zatem niezbędne jest kontrolowanie poziomu pestycydów w pszczołach oraz produktach przez nie wytwarzanych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
no. 1,
pages 78 - 80,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2016
- Bibliographic description:
- Bargańska Ż., Namieśnik J.: Masowe wymieranie pszczół – problem nie tylko pszczelarzy// Analityka: Nauka i Praktyka. -Vol. 1., (2016), s.78-80
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 261 times