Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods
Abstract
Badania populacyjne ostatnich dwóch dziesięcioleci wskazują na sposób odżywiania jako jeden z głównych czynników zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi, z nowotworami włącznie. W przypadku chorób nowotworowych głównym elementem diety sprzyjającej kancerogenezie jest czerwone mięso. Ze względu na wartość odżywczą i powszechność spożycia produktów mięsnych, poprawienie ich wartości żywieniowej staje się problemem o istotnym znaczeniu społecznym. Produkty marki Brassica, w produkcji których wykorzystano przeciwrakotwórcze właściwości kapusty białej, zostały zaprojektowane w odpowiedzi na to zapotrzebowanie.
Authors (6)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Acta Biochimica Polonica
no. 55,
pages 56 - 57,
ISSN: 0001-527X - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Kusznierewicz B., Malinowska-Pańczyk E., Tynek M., Szukalska E., Nowakowski Z., Bartoszek-Pączkowska A.: Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 55., nr. Suppl. 1 (2008), s.56-57
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 105 times
Recommended for you
A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables
- S. Gorinstein,
- Y. Park,
- B. Heo
- + 6 authors