Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods

Abstract

Badania populacyjne ostatnich dwóch dziesięcioleci wskazują na sposób odżywiania jako jeden z głównych czynników zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi, z nowotworami włącznie. W przypadku chorób nowotworowych głównym elementem diety sprzyjającej kancerogenezie jest czerwone mięso. Ze względu na wartość odżywczą i powszechność spożycia produktów mięsnych, poprawienie ich wartości żywieniowej staje się problemem o istotnym znaczeniu społecznym. Produkty marki Brassica, w produkcji których wykorzystano przeciwrakotwórcze właściwości kapusty białej, zostały zaprojektowane w odpowiedzi na to zapotrzebowanie.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
Acta Biochimica Polonica no. 55, pages 56 - 57,
ISSN: 0001-527X
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Kusznierewicz B., Malinowska-Pańczyk E., Tynek M., Szukalska E., Nowakowski Z., Bartoszek-Pączkowska A.: Meat products Brassica exploiting anticarcinogenic potential of cabbage phytochemicals: Polish path to bio-inspired foods// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 55., nr. Suppl. 1 (2008), s.56-57
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 105 times

Recommended for you

Meta Tags