Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate

Abstract

Zbadano wpływ soków ze świeżej i kiszonej kapusty na ekspresję i aktywność takich enzymów II fazy jak transferazy S-glutationowe i oksydoreduktaza NQO1 w wątrobie i nerkach szczurów, którym podawano wspomniane soki doustnie. Uzyskane wyniki porównano z oznaczeniami uzyskanymi po doustnym podaniu wyizolowanych produktów degradacji glukozynolanów, indolo-3-karbinolu i izotiocyjanianu fenyloetylu. Wszystkie testowane czynniki powodowały indukcję wymienionych enzymów w wątrobie, co mogło być wynikiem translokacji czynnika Nrf2, którą również obserwowano w przypadku badanego organu. Wyniki dla nerek były mniej jednoznaczne. Uzyskane wyniki sugerują chemoprewencyjne właściwości zarówno fitozwiązków kapusty, jak i naturalnego składnika żywności jakim jest to warzywo.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
BRITISH JOURNAL OF NUTRITION no. 105, pages 816 - 826,
ISSN: 0007-1145
Language:
English
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Krajka-Kuźniak V., Szaefer H., Bartoszek-Pączkowska A., Baer-Dubowska W.: Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate// BRITISH JOURNAL OF NUTRITION. -Vol. 105, nr. iss. 06 (2011), s.816-826
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 64 times

Recommended for you

Meta Tags