The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines

Abstract

Mechanizmami przeciwrakotwórczego działania związków zawartych w kapuście jest m.in. metaboliczna aktywacja enzymów II fazy detoksykacji, indukcja enzymów naprawczych DNA oraz aktywnośc przeciwutleniająca. Do enzymów II fazy odtruwania należą m.in. S-transferazy glutationowe (GST) oraz oksydoreduktaza chinonowa NQO1 zwana też DT-diaforazą. GST katalizują reakcję sprzęgania glutationu z wieloma różnymi typami ksenobiotyków, ułatwiając w ten sposób eliminację szkodliwych związków z organizmu. Natomiast oksydoreduktaza chinonowa katalizuje dwuelektrodową redukcję chinonów, imin chinonów oraz tlenków azotu, odgrywając zatem istotna rolę w komórkowej obronie przed kancerogenezą. Oba enzymy są indukowane w wielu tkankach przez różnorodne związki, m.in. izotiocyjaniany. Odrębną grupę stanowią enzymy naprawcze DNA, które umożliwiają naprawę uszkodzonego materiału genetycznego, chroniąc organizm przed rozwojem choroby nowotworowej. Dodatkową ochronę w obronie organizmu przed szkodliwymi substancjami stanowi obecność związków o aktywności przeciwutleniającej. Związki zawarte w kapuście wykazują zarówno właściwości przeciwutleniające, jak również indukują enzymy II fazy detoksykacji.Przeprowadzone badania miały na celu zbadanie zdolności naturalnej mieszaniny fitozwiązków zawartych w sokach z kapusty świeżej i kiszonej do indukcji enzymów II fazy detoksykacji (GST i DT-diaforazy) oraz enzymów naprawczych DNA w wybranych liniach komórek nowotworowych. Oznaczono również całkowitą zawartość izotiocyjanianów mających wpływ na indukcję wspomnianych enzymów, a także określono aktywność przeciwutleniającą wspomnianego warzywa. Indukcję enzymów II fazy detoksykacji zbadano w oparciu o techniki spektrofotometryczne, natomiast do oceny indukcji enzymów naprawczych DNA wykorzystano tzw. test kometowy. Całkowitą zawartość izotiocyjanianów w sokach z kapusty oznaczono przy użyciu metody Zhanga, a do oznaczenia całkowitej aktywności przeciwutleniającej zastosowano testy: ABTS, DPPH i Folina-Ciocalteu'a.Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że związki zawarte w sokach z kapust świeżej i kiszonej wykazują zdolność do indukcji enzymów II fazy detoksykacji (GST i DT-diaforazy) w liniach komórek nowotworowych HT-29 i HepG2 oraz indukcji enzymów naprawczych DNA w linii komórek HT-29. ITC zawarte zarówno w soku ze świeżej, jak również kiszonej kapusty indukują aktywność wspomnianych wyżej enzymów. W przypadku aktywności przeciwutleniającej soki z kapusty kiszonej charakteryzują się wyższą aktywnością.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
Acta Biochimica Polonica no. 55, pages 28 - 0,
ISSN: 0001-527X
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Śmiechowska A., Piasek A., Czapiewska K., Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Namieśnik J.: The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 55., nr. Suppl. 1 (2008), s.28-0
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 174 times

Recommended for you

Meta Tags