Abstract
Przemysł spożywczy obok przemysłu chemicznego i farmaceutycznego, jest największym producentem i przetwórcą materiałów sypkich. Procesowi przetwarzania tych materiałów stale towarzyszy segregacja. Poznanie czynników wpływających na segregację umożliwia podjęcie działań minimalizujących jej skutki. W każdym rodzaju segregacji najefektywniejszą metodą minimalizowania segregacji jest ujednorodnienie materiału. Istnieją też metody właściwe tylko dla określonych procesów obróbki i typów stosowanych urządzeń. W większości są one jakościowe lub empiryczne
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego
no. T. 20/37,
pages 90 - 92,
ISSN: 0867-793X - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Kosmowski M.: Możliwości zmniejszania segregacji// Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. -Vol. T. 20/37., nr. nr 2 (2010), s.90-92
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 106 times