Abstract
Coraz większą uwagę zwraca się obecnie na uzupełnianie diety w NNKT, zwłaszcza kwasy EPA i DHA z rodziny n-3, w które bogaty jest olej rybi. Zbadano jakość dostępnych na krajowym rynku suplementów diety produkowanych z oleju rybiego w postaci kapsułek żelatynowych, ze szczególnym uwzględnieniem składu kwasów tłuszczowych i stabilności oksydatywnej.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- J akość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku strony 50 - 57
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Głowacz A., Tynek M., Kołodziejska I.: Ocena jakości dostępnych na rynku suplementów diety zawierających kwasy tłuszczowe z rodziny n-3// J akość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku/ ed. pod red. T. Sikory. Kraków: Wydaw. Nauk. PTTŻ, 2010, s.50-57
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 195 times