Abstract
W pracy przedstawiono możliwości syntezy emulgatorów acylopropylenoglikolowych na drodze bezpośredniej estryfikacji glikolu propylenowego kwasami tłuszczowymi C12:0 - C18:0 przebiegającej w układzie mikroemulsyjnym w obecności surfaktantów: anionowego dodecylosiarczanu sodu i niejonowego polioksyetylenowanego glikolu etylenowego. Opisano wpływ rodzaju i stężenia surfaktantu, budowy kwasu tłuszczowego użytego w syntezie, temperatury procesu i czasu trwania reakcji na postęp reakcji oraz wartości stałych kinetycznych procesu. Omówiono wpływ obecności związków powierzchniowo czynnych na właściwości powierzchniowe i hydrofilowo - lipofilowe zsyntetyzowanych preparatów. Przedstawiono wyniki badań dotyczące zastosowania uzyskanych emulgatorów do otrzymywania układów zdyspergowanych zawierających w fazie olejowej wybrane tłuszcze roślinne, takie jak tłuszcz shorea, olej mango, olej palmowy i olej sojowy.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 128 times