Emulgatory- estry polioli i kwasów tłuszczowych syntezowane z surowców odtwarzalnych. Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2
Abstract
Stwierdzono, że estryfikacja polioli kwasami tłuszczowymi realizowana w obecności programowanych ilości karboksylanów sodu, potasu, cynku lub magnezu stwarza możliwość syntezowania emulgatorów o zdefiniowanych właściwościach hydrofilowo-lipofilowych. Produkt reakcji może być bezpośrednio zastosowany jako emulgator. Produkty te wykazują współdziałanie surfaktantów niejonowych - monoestrów i anionowych - soli kwasów tłuszczowych i mogą być stosowane do preparowania emulsji O/W lub W/O. Efektywność otrzymywanych emulgatorów zbadano, sporządzając z ich udziałem modelowe układy emulsyjne. Określono wpływ rodzaju i ilości faz na inwersje, stabilność i dyspersję badanych emulsji.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Przemysł Chemiczny
pages 1180 - 1183,
ISSN: 0033-2496 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Szeląg H., Macierzanka A.: Emulgatory- estry polioli i kwasów tłuszczowych syntezowane z surowców odtwarzalnych. Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2 // Przemysł Chemiczny. -., nr. 8-9 (2003), s.1180-1183
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 225 times