Ocena zużycia energii i emisji do środowiska szkodliwych związków chemicznych w procesie wytwarzania opakowań do spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych
Abstract
W niniejszym artykule przedstawiono ocenę zużycia energii i emisji szkodliwych substancji związków chemicznych do środowiska w procesie wytwarzania pojemników przeznaczonych do przechowywania spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych. W ocenie brano pod uwagę puszki aluminiowe, butelki szklane i butelki PET. Z przeprowadzonej analizy wynika, że najmniejszym zużyciem energii w procesie wytwarzania cechują się butelki PET, natomiast najmniej korzystnie wypadły puszki aluminiowe. Ocena wpływu emisji szkodliwych substancji nie jest już tak jednoznaczna, z uwagi na różne związki chemiczne emitowane podczas procesu wytwarzania poszczególnych opakowań. Można jednak wysunąć wniosek, że dla najczęściej porównywanych w literaturze związków (dwutlenek węgla, dwutlenek siarki, tlenki azotu) butelka PET jest najbardziej ekologiczną. Ocenę przedstawiono na podstawie zabranych danych literaturowych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
OPAKOWANIE
pages 50 - 58,
ISSN: 0030-3348 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2013
- Bibliographic description:
- Wawrzyniak P., Karaszewski W.: Ocena zużycia energii i emisji do środowiska szkodliwych związków chemicznych w procesie wytwarzania opakowań do spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych// OPAKOWANIE. -., nr. 4 (2013), s.50-58
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 149 times