Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone

Abstract

Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko 0,2-3,2 % kolagenu uzyskuje się 1 M roztworem HCl w czasie 72 h, zmieniając co 24 h roztwór. W tych samych warunkach 0,5 M roztworem EDTA usunąć można z kręgosłupów zaledwie 65 % soli mineralnych, a dodatkowo około 7 % po przedłużeniu demineralizacji o następne 24 h. Pomimo że EDTA nie powoduje strat kolagenu, to ze względu na małą wydajność procesu w czasie nawet do 96 h jest nieprzydatny do demineralizacji kręgosłupów.

Citations

  • 1 7

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 5

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
FOOD CHEMISTRY no. 105, pages 215 - 218,
ISSN: 0308-8146
Language:
English
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Skierka E., Sadowska M., Karwowska A.: Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 105., nr. nr 1 (2007), s.215-218
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodchem.2007.04.001
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 112 times

Recommended for you

Meta Tags