Oznaczanie monomerów cyklicznych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach posmażalniczych. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Oznaczanie monomerów cyklicznych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach posmażalniczych.

Abstract

Celem pracy było dopracowanie metody analitycznej oznaczania CMKT i oznaczenie ich zawartości w olejach ogrzewanych laboratoryjnie i w wybranych tłuszczach ze smażalni. Do badań użyto olejów roślinnych o zróżnicowanej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje te ogrzewano w temp. 190oC przez 14 godzin w warunkach laboratoryjnych. Estry metylowe badanych prób tłuszczów poddano wyczerpującemu uwodornieniu stosując jako katalizator PtO2a następnie wyeliminowano nasycone kwasy tłuszczowe poprzez klatraty z mocznikiem. Frakcja nie tworząca klatratów zawierała CMKT. Związki te oznaczano ilościowo metodą GLC. Maksymalną zawartość CMKT stwierdzono w ogrzewanym oleju lnianym (0,46%), najmniej (0,16%) w ogrzewanym oleju rzepakowym. Zawartość CMKT w 3 próbach tłuszczów posmażalniczych z punktów tzw. małej gastronomii wahała się od 0,09 do 0,17%.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna no. 36, pages 405 - 410,
ISSN: 0365-9445
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Hazuka Z.: Oznaczanie monomerów cyklicznych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach posmażalniczych.// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 36., nr. suplement (2003), s.405-410
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 191 times

Recommended for you

Meta Tags