Abstract
Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania nad poznaniem procesów odpowiedzialnych za ich tworzenie, a także nad ich udziałem w transformacji zdrowej komórki w nowotworową doprowadziły także do odkrycia w produktach spożywczych wielu substancji o właściwościach przeciwrakotwórczych.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3 strony 114 - 148
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Bartoszek-Pączkowska A.: Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności// Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.114-148
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 760 times
Recommended for you
Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej
- B. Kusznierewicz,
- A. Piasek,
- J. Lewandowska
- + 2 authors