Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej

Abstract

Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej, jak i poddanej obróbce kulinarnej, nie tylko chronią inne składniki żywności przed niekorzystnymi procesami termooksydacyjnymi, ale także wykazują szereg aktywności pozwalających organizmowi neutralizować reaktywne formy tlenu, a także zwalczać już zaistniałe efekty ich działania.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 366 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość no. R. 14, pages 20 - 34,
ISSN: 2451-0769
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Kusznierewicz B., Piasek A., Lewandowska J., Śmiechowska A., Bartoszek-Pączkowska A.: Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej// ZYWNOSC-Nauka Technologia Jakosc. -Vol. R. 14., nr. nr 6=55 (2007), s.20-34
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 360 times

Recommended for you

Meta Tags