Abstract
Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej, jak i poddanej obróbce kulinarnej, nie tylko chronią inne składniki żywności przed niekorzystnymi procesami termooksydacyjnymi, ale także wykazują szereg aktywności pozwalających organizmowi neutralizować reaktywne formy tlenu, a także zwalczać już zaistniałe efekty ich działania.
Authors (5)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
no. R. 14,
pages 20 - 34,
ISSN: 2451-0769 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Kusznierewicz B., Piasek A., Lewandowska J., Śmiechowska A., Bartoszek-Pączkowska A.: Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej// ZYWNOSC-Nauka Technologia Jakosc. -Vol. R. 14., nr. nr 6=55 (2007), s.20-34
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 360 times
Recommended for you
Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate
- V. Krajka-Kuźniak,
- H. Szaefer,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 authors