Abstrakt
Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej, jak i poddanej obróbce kulinarnej, nie tylko chronią inne składniki żywności przed niekorzystnymi procesami termooksydacyjnymi, ale także wykazują szereg aktywności pozwalających organizmowi neutralizować reaktywne formy tlenu, a także zwalczać już zaistniałe efekty ich działania.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
nr R. 14,
strony 20 - 34,
ISSN: 2451-0769 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B., Piasek A., Lewandowska J., Śmiechowska A., Bartoszek-Pączkowska A.: Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej// ZYWNOSC-Nauka Technologia Jakosc. -Vol. R. 14., nr. nr 6=55 (2007), s.20-34
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 360 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate
- V. Krajka-Kuźniak,
- H. Szaefer,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów