ISSN:
eISSN:
Publisher:
Disciplines
(Field of Science):
- chemical engineering (Engineering and Technology)
- materials engineering (Engineering and Technology)
- medical biology (Medical and Health Sciences )
- pharmacology and pharmacy (Medical and Health Sciences )
- health sciences (Medical and Health Sciences )
- agriculture and horticulture (Agricultural sciences)
- food and nutrition technology (Agricultural sciences)
- animal science and fisheries (Agricultural sciences)
- biotechnology (Natural sciences)
(Field of Science)
Ministry points: Help
Year | Points | List |
---|---|---|
Year 2024 | 20 | Ministry scored journals list 2024 |
Year | Points | List |
---|---|---|
2024 | 20 | Ministry scored journals list 2024 |
2023 | 200 | Ministry Scored Journals List |
2022 | 20 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2021 | 20 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2020 | 20 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2019 | 20 | Ministry Scored Journals List 2019-2022 |
2018 | 15 | A |
2017 | 15 | A |
2016 | 13 | B |
2015 | 13 | B |
2014 | 15 | A |
2013 | 15 | A |
2012 | 15 | A |
2011 | 15 | A |
2010 | 9 | B |
Model:
Points CiteScore:
Year | Points |
---|---|
Year 2023 | 0.6 |
Year | Points |
---|---|
2023 | 0.6 |
2022 | 0.5 |
2021 | 0.6 |
2020 | 0.6 |
2019 | 0.4 |
2018 | 0.5 |
2017 | 0.5 |
2016 | 0.5 |
2015 | 0.5 |
2014 | 0.5 |
2013 | 0.4 |
2012 | 0.3 |
2011 | 0.1 |
Impact Factor:
Publishing policy:
- License
- open in new tab
- Information on publishing policy
- n/a
- Information on the conditions of self-archiving
- n/a
- Is self-archiving allowed by the journal?
- Yes - without restrictions
- Information on research data policy
- n/a
- Months of embargo
- no embargo
- Additional information
-
Creative Commons license based on correspondence with the editors.
Must link to journal homepage with DOI.
Papers published in journal
Filters
total: 11
Catalog Journals
Year 2023
-
EIGHT OLD CULTIVARS OF APPLE TREES – AN EVALUATION OF THEIR POTENTIAL FOR USE BY THE PROCESSING INDUSTRY
Publication
Year 2019
-
BIOAKTYWNE FITOZWIĄZKI W CHEMOPREWENCJI PRZEWLEKŁYCH CHORÓB NIEZAKAŹNYCH – OWOCE I WARZYWA CZY SUPLEMENTY DIETY?
PublicationZ raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2014 r. wynika, że przewlekłe choroby niezakaźne (NCDs), czyli tzw. choroby cywilizacyjne, do których zalicza się m.in. choroby układu krążenia, przewlekłe choroby układu oddechowego, nowotwory, czy cukrzycę typu 2, stanowią obecnie bezpośrednią przyczynę ponad 50 % przedwczesnych zgonów na świecie. W badaniach ostatnich 20 lat dowiedziono, że sposób odżywiania jest głównym czynnikiem...
Year 2017
-
ABSORPCJA, METABOLIZM I ROLA BIOLOGICZNA KWASÓW NUKLEINOWYCH OBECNYCH W ŻYWNOŚCI
PublicationKwasy nukleinowe należą do niedocenianych składników żywności, szczególnie surowej lub nisko przetworzonej. W niniejszej publikacji skupiono się na omówieniu przemian, jakim podlegają kwasy nukleinowe w przewodzie pokarmowym człowieka, procesie absorpcji nukleotydów oraz nukleozydów z przewodu pokarmowego, a także przedstawiono podstawowe etapy ich metabolizmu w komórkach organizmu. Produkty trawienia kwasów nukleinowych stanowią...
-
The effect of lyophilization on selected biologically active components (vitamin c, catalase, lysozyme), total antioxidant capacity and lipid oxidation in human milk
PublicationHuman milk is rich in polyunsaturated fatty acids, as well as lysozyme, vitamin C and other bioactive compounds. The effect of lyophilization on the content of antioxidants (vitamin C and catalase CAT), bactericidal compounds (lysozyme), total antioxidant capacity (TAC) and lipid peroxidation in human milk was investigated in this study. Samples of mature human milk were collected from five healthy women who gave birth on the scheduled...
-
Wpływ postaci dodatku bioaktywnych składników soku z ziemniaka na jakość pasztetów
Publication
Year 2016
-
Kwasy nukleinowe w żywności występowanie i właściwości reologiczne
PublicationW naukach o żywieniu kwasy nukleinowe uznawane były dotychczas za mało istotny składnik żywności. Ich właściwości odżywcze nie są uwzględniane przy formułowaniu zaleceń żywieniowych, mimo że należą do podstawowych składników żywności, zwłaszcza surowej lub nisko przetworzonej. Są one obecne głównie w szybko rosnących komórkach tkanek oraz tych, które zachowały zdolność do wzrostu i regeneracji. W niniejszej pracy przedstawiono...
Year 2015
-
ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA
PublicationOznaczono zawartość cukrów w sokach drzewnych sześciu gatunków drzew rosnących na terenie Podkarpacia. Materiał doświadczalny stanowiły soki z drzew gatunków: brzoza zwisła in. brodawkowata (Betula pendula Roth.), brzoza omszona (Betula pubescens Ehrh.), grab pospolity (Carpinus betulus L.), klon zwyczajny (Acer platanoides L.), klon jesionolistny (Acer negundo L.) oraz wierzba biała (Salix alba L.). Analizę jakościową cukrów przeprowadzono...
Year 2012
-
Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR
PublicationW pracy analizowano profil kwasów tłuszczowych (KT) mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR (Total Mixed Ratio) w cyklu rocznym, uwzględniając skład lipidów paszy. Pasze objętościowe(kiszonka z kukurydzy i sianokiszonka) były znaczącym źródłem PUFA, zwłaszcza pochodzące z roku 2009, a ich skarmianie rozpoczęto w okresie jesiennym. W składzie KT mleka z tego okresu stwierdzono znacznie większą zawartość: MUFA, CLA i...
Year 2010
-
Możliwości zastosowania wysokiego ciśnienia w przemyśle owocowo-warzywnym
PublicationW artykule przeglądowym przedstawiono zmiany jakie zachodzą pod wpływem wysokiego ciśnienia w warzywach, owocach i ich przetworach oraz omówiono możliwości wykorzystania techniki wysokociśnieniowej w przemyśle owocowo-warzywnym
Year 2007
-
Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej
PublicationNa Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej podjęto wielokierunkowe prace mające na celu ocenę przeciwnowotworowych właściwości zarówno świeżej kapusty, jak i poddanej obróbce kulinarnej, stosując różne modele badawcze, dawki i formy preparatów warzywnych, zbliżone do rzeczywistego spożycia. Przedstawiona praca stanowi podsumowanie badań prowadzonych przez trzy zespoły badawcze. Stwierdzono, że składniki kapusty, zarówno świeżej,...
Year 2003
seen 3119 times