ABSORPCJA, METABOLIZM I ROLA BIOLOGICZNA KWASÓW NUKLEINOWYCH OBECNYCH W ŻYWNOŚCI - Publication - Bridge of Knowledge

Search

ABSORPCJA, METABOLIZM I ROLA BIOLOGICZNA KWASÓW NUKLEINOWYCH OBECNYCH W ŻYWNOŚCI

Abstract

Kwasy nukleinowe należą do niedocenianych składników żywności, szczególnie surowej lub nisko przetworzonej. W niniejszej publikacji skupiono się na omówieniu przemian, jakim podlegają kwasy nukleinowe w przewodzie pokarmowym człowieka, procesie absorpcji nukleotydów oraz nukleozydów z przewodu pokarmowego, a także przedstawiono podstawowe etapy ich metabolizmu w komórkach organizmu. Produkty trawienia kwasów nukleinowych stanowią źródło ważnych cząsteczek sygnalizacyjnych i prekursorowych, mogą być również ponownie wykorzystane do budowy nowych cząsteczek kwasów nukleinowych w organizmie człowieka. W ostatnich latach największe zainteresowanie wzbudzają niskocząsteczkowe kwasy nukleinowe, takie jak niekodujące RNA (ncRNA), także obecne w żywności. Sugeruje się możliwość oddziaływania pokarmowego ncRNA na poziomie regulacji ekspresji genów w komórkach przewodu pokarmowego, a być może i innych tkankach konsumenta. Zarówno wartość odżywcza, jak i wpływ spożywanych kwasów nukleinowych na funkcjonowanie genomu i transkryptomu wskazują na konieczność rozpatrywania żywienia człowieka w kontekście nutrigenomiki.

Citations

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1

    Scopus

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1591 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość no. 24, edition 1, pages 18 - 32,
ISSN: 2451-0769
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Głazowska J., Stankiewicz U., Bartoszek-Pączkowska A.: ABSORPCJA, METABOLIZM I ROLA BIOLOGICZNA KWASÓW NUKLEINOWYCH OBECNYCH W ŻYWNOŚCI// Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. -Vol. 24., iss. 1 (2017), s.18-32
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15193/zntj/2017/110/170
Bibliography: test
  1. Adjei A.A., Shigeru Y., Kulkarni A.: Nucleic acids and/or their components: A possible role in immune function. J. Nutr. Sci. Vitaminol, 1995, 1 (41), 1-16. open in new tab
  2. Carver J.D.: Dietary nucleotides: Effects on the immune and gastrointestinal systems. Acta Paediatr. Suppl., 1999, 88 (430), 83-88. open in new tab
  3. Carver J.D., Walker A.W.: The role of nucleotides in human nutrition. J. Nutr. Biochem, 1995, 2 (6), 58-72. open in new tab
  4. Chen X., Ba Y., Ma L., Cai X., Yin Y., Wang K., Guo J., Zhang Y., Chen J., Guo X., Li Q., Li X., Wang W., Zhang Y., Wang J., Jiang X., Xiang Y., Xu C., Zheng P., Zhang J., Li R., Zhang H., Shang X., Gong T., Ning G., Wang J., Zen K., Zhang J., Zhang C.-Y.: Characterization of micro RNAs in serum: A novel class of biomarkers for diagnosis of cancer and other diseases. Cell Res., 2008, 18, 997-1006. open in new tab
  5. Finkel S.E., Kolter R.: DNA as a nutrient: Novel role for bacterial competence gene homologs. J. Bacteriol., 2001, 21 (183), 6288-6293. open in new tab
  6. Gętek M., Czech M., Fizia K., Białek-Dratwa A., Muc-Wierzgoń M., Kokot T., Nowakowska-Zajdel E.: Nutrigenomika -bioaktywne składniki żywności. Postępy Hig. Med. Dośw., 2013, 67, 255-260. open in new tab
  7. Jonas D.A., Elmadfa I., Engel K.H., Heller K.J., Kozianowski G., König A., Müller D., Narbonne J.F., Wackernagel W., Kleiner J.: Safety considerations of DNA in food. Ann. Nutr. Metab., 2001, 6 (45), 235-254. open in new tab
  8. Kosaka N., Izumi H., Sekine K., Ochiya T.: MicroRNA as a new immune-regulatory agent in breast milk. Silence, 2010, 1 (7), 1-8. open in new tab
  9. Kuligina E.V., Semenov D.V., Shevyrina O.N., Richter V.A.: Ribonucleic acids of human milk. Nucleos. Nucleot. Nucl., 2004, 6-7 (23), 837-842. open in new tab
  10. Liu Y., Zhang Y., Dong P., An R., Xue C., Ge Y., Wei L., Liang X.: Digestion of nucleic acids starts in the stomach. Scientific Reports, 2015, 5, # 11936, 1-11. open in new tab
  11. Mlotshwa S., Pruss G.J., MacArthur J.L., Endres M.W., Davis C., Hofseth L.J., Peña M.M., Vance V.: A novel chemopreventive strategy based on therapeutic microRNAs produced in plants. Cell Res, 2015, 4 (25), 521-524. open in new tab
  12. Palka-Santini M., Schwarz-Herzke B., Hösel M., Renz D., Auerochs S., Brondke H., Doerfler W.: The gastrointestinal tract as the portal of entry for foreign macromolecules: Fate of DNA and pro- teins. Mol. Gen. Genomics, 2003, 3 (270), 201-215. open in new tab
  13. Semenov D.V., Kuligina E.V., Shevyrina O.N., Richter V.A., Vlassov V.V.: Extracellular ribonucle- ic acids of human milk. Ann. N.Y. Acad. Sci., 2004, 1022, 190-194. open in new tab
  14. Van Kreel B. K.: The estimation of the apparent standarded free energy change ΔG°p H of a biochem- ical reaction from the standard free energy of formation and apparent free energy of ionization of the participating molecules and its application to the reaction of purine metabolism. Biochem. Educ., 1985, 3 (13), 125-130. open in new tab
  15. Witwer K.W., Hirschi K.D.: Transfer and functional consequences of dietary microRNAs in verte- brates: Concepts in search of corroboration. Bioessays, 2014, 36, 394-406. open in new tab
  16. Yu A.-M., Pan Y.-Z.: Noncoding microRNAs: Small RNAs play a big role in regulation of ADME? Acta Pharmaceutica Sinica B, 2012, 2 (2), 93-101.
  17. Yang J., Hirschi K.D., Farmer L.M.: Dietary RNAs: New stories regarding oral delivery. Nutrients, 2015, 5 (7), 3184-3199. open in new tab
  18. Yang J., Farmer L.M., Agyekum A.A.A., Hirschi K.D.: Detection of dietary plant-based small RNAs in animals. Cell Res., 2015, 25, 517-520. open in new tab
  19. Zhang L., Hou D., Chen X., Li1 D., Zhu L., Zhang Y., Li1 J., Bian Z., Liang X., Cai1 X., Yin Y., Wang C., Zhang T., Zhu D., Zhang D., Xu J., Chen O., Ba Y., Liu J., Wang Q., Chen J., Wang J., Wang M., Zhang Q., Zhang J., Zen K., Zhang C.-Y.: Exogenous plant MIR168a specifically targets mammalian LDLRAP1: Evidence of cross-kingdom regulation by microRNA. Cell Res., 2012, 22, 107-126. open in new tab
  20. Zubay G.F.: Biochemistry. Ed. IV. William C. Brown Publishers, Dubuque, USA, 1998. open in new tab
Sources of funding:
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 390 times

Recommended for you

Meta Tags