Abstract
Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych, ale wiedza ta jest daleka od uporządkowania i nie dostarcza jeszcze ugruntowanych poglądów, które mogłyby stanowić podstawę rekomendacji dietetycznych.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach
- Published in:
-
Laboratorium
pages 34 - 39,
ISSN: 1643-7381 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2021
- Bibliographic description:
- Koziara Z., Kościelak A., Bartoszek-Pączkowska A.: Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności// Laboratorium -,iss. 2 (2021), s.34-39
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 226 times