Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności

Abstract

Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych, ale wiedza ta jest daleka od uporządkowania i nie dostarcza jeszcze ugruntowanych poglądów, które mogłyby stanowić podstawę rekomendacji dietetycznych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach
Published in:
Laboratorium pages 34 - 39,
ISSN: 1643-7381
Language:
Polish
Publication year:
2021
Bibliographic description:
Koziara Z., Kościelak A., Bartoszek-Pączkowska A.: Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności// Laboratorium -,iss. 2 (2021), s.34-39
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 226 times

Recommended for you

Meta Tags