Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności

Abstrakt

Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych, ale wiedza ta jest daleka od uporządkowania i nie dostarcza jeszcze ugruntowanych poglądów, które mogłyby stanowić podstawę rekomendacji dietetycznych.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Laboratorium strony 34 - 39,
ISSN: 1643-7381
Język:
polski
Rok wydania:
2021
Opis bibliograficzny:
Koziara Z., Kościelak A., Bartoszek-Pączkowska A.: Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności// Laboratorium -,iss. 2 (2021), s.34-39
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 223 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi