Abstrakt
Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych, ale wiedza ta jest daleka od uporządkowania i nie dostarcza jeszcze ugruntowanych poglądów, które mogłyby stanowić podstawę rekomendacji dietetycznych.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
Laboratorium
strony 34 - 39,
ISSN: 1643-7381 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2021
- Opis bibliograficzny:
- Koziara Z., Kościelak A., Bartoszek-Pączkowska A.: Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności// Laboratorium -,iss. 2 (2021), s.34-39
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 226 razy