Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.
Abstract
Badano możliwość zastosowania oscylatorów z membraną ciekłą zawierający kationowy (chlorek benzylodimetylotetradecyloamonowy) lub anionowy (oleinian sodu) surfaktant do rozpoznawania substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Wykazano, że charakterystyki oscylacyjne są odmienne dla układów zawierających różne substancje smakowe. Można stwierdzić, że układy badane mogą być stosowane do rozróżniania substancji smakowych.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- Current Trends in Commodity Science. Proceedings of the 7th Inernational Commodity Science Conference strony 854 - 859
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2002
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Magnuszewska A., Płocharska-Jankowska E.: Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.// Current Trends in Commodity Science. Proceedings of the 7th Inernational Commodity Science Conference/ ed. R.Zieliński. Coed. D. Wieczorek. Poznań: Univ. Ekon.Publ.House , 2002, s.854-859
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 107 times