Abstract
Przedstawiono charakterystykę, właściwości oraz możliwości zastosowań enzymów proteolitycznych wytwarzanych przez termofile. Zaletą tych biokatalizatorów jest między innymi duża odporność na działanie rozpuszczalników organicznych, detergentów i innych czynników denaturujących białka oraz mała wrażliwość na zmiany pH. Dokonano też przeglądu czynników powodujących dużą stabilność proteaz z termofili.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
AFRICAN JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY
no. 9(42),
pages 7020 - 7025,
ISSN: 1684-5315 - Language:
- English
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Synowiecki J.: Some applications of thermophiles and their enzymes for protein processing// AFRICAN JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY. -Vol. 9(42), (2010), s.7020-7025
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 111 times