Abstrakt
Przedstawiono charakterystykę, właściwości oraz możliwości zastosowań enzymów proteolitycznych wytwarzanych przez termofile. Zaletą tych biokatalizatorów jest między innymi duża odporność na działanie rozpuszczalników organicznych, detergentów i innych czynników denaturujących białka oraz mała wrażliwość na zmiany pH. Dokonano też przeglądu czynników powodujących dużą stabilność proteaz z termofili.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
AFRICAN JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY
nr 9(42),
strony 7020 - 7025,
ISSN: 1684-5315 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Synowiecki J.: Some applications of thermophiles and their enzymes for protein processing// AFRICAN JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY. -Vol. 9(42), (2010), s.7020-7025
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 113 razy