The effect of transglutaminase on the properties of salmon skin-gelatin films - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The effect of transglutaminase on the properties of salmon skin-gelatin films

Abstract

Celem pracy była enzymatyczna modyfikacja folii otrzymanych z żelatyny rybnej. Źródłem żelatyny były surowe i wędzone skóry łososia. Stwierdzono, że czas żelowania roztworu żelatyny ulegał skróceniu w obecności transglutaminazy w badanym zakresie 0,1-0,2 mg/ml. Enzymatyczne modyfikacje prowadziły do obniżenia rozpuszczalności folii, jednakże w różnym stopniu zależnym od źródła białka. Obecność DTT lub cysteiny w mieszaninie reakcyjnej powodowała dalsze ograniczenie rozpuszczalności wytworzonego materiału. Plastyfikacja folii glicerolem lub PEG 400 polepszała ich rozciągliwość.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Title of issue:
Sea by-products as real material: new ways of application strony 75 - 88
Language:
English
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Sztuka K., Kołodziejska I.: The effect of transglutaminase on the properties of salmon skin-gelatin films// Sea by-products as real material: new ways of application/ ed. ed. E. Le Bihan. Kerala: TRN, 2010, s.75-88
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 101 times

Recommended for you

Meta Tags