The properties of fish silage produced with addition of sludge generated in coagulation of fish processing water
Abstract
Proces koagulacji przy pomocy soli żelaza stosowany jest do usuwania z wód poprocesowych przemysłu spożywczego zanieczyszczeń tłuszczowych i białkowych. Tak uzyskany osad pokoagulacyjny może być dodawany do produkcji rybnych hydrolizatów białkowych. Wytwarzano hydrolizaty białkowe ze szprota z dodatkiem osadów pokoagulacyjnych z przemysłu rybnego. Zmodyfikowano metodę wytwarzania rybnych hydrolizatów białkowych przez zmianę kwasu siarkowego na fosforowy. W ten sposób obniżono w gotowym produkcie zawartość przyswajalnego żelaza pochodżącego z koagulantu.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES
no. 2,
pages 80 - 84,
ISSN: 1230-1485 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Tomczak-Wandzel R., Mędrzycka K.: The properties of fish silage produced with addition of sludge generated in coagulation of fish processing water// POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES. -Vol. 2., (2009), s.80-84
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 96 times
Recommended for you
Przeciwutleniające i pianotwórcze właściwości enzymatycznych hydrolizatów keratynowych
- A. Taraszkiewicz,
- I. Sinkiewicz,
- A. Serafin
- + 1 authors
2021