The properties of fish silage produced with addition of sludge generated in coagulation of fish processing water
Abstrakt
Proces koagulacji przy pomocy soli żelaza stosowany jest do usuwania z wód poprocesowych przemysłu spożywczego zanieczyszczeń tłuszczowych i białkowych. Tak uzyskany osad pokoagulacyjny może być dodawany do produkcji rybnych hydrolizatów białkowych. Wytwarzano hydrolizaty białkowe ze szprota z dodatkiem osadów pokoagulacyjnych z przemysłu rybnego. Zmodyfikowano metodę wytwarzania rybnych hydrolizatów białkowych przez zmianę kwasu siarkowego na fosforowy. W ten sposób obniżono w gotowym produkcie zawartość przyswajalnego żelaza pochodżącego z koagulantu.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES
nr 2,
strony 80 - 84,
ISSN: 1230-1485 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Tomczak-Wandzel R., Mędrzycka K.: The properties of fish silage produced with addition of sludge generated in coagulation of fish processing water// POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES. -Vol. 2., (2009), s.80-84
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 98 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Przeciwutleniające i pianotwórcze właściwości enzymatycznych hydrolizatów keratynowych
- A. Taraszkiewicz,
- I. Sinkiewicz,
- A. Serafin
- + 1 autorów