Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase

Abstract

Przedstawiono metodę wytwarzania biodiesla z oleju posmażalniczego oraz zaproponowano sposób zagospodarowania gliceryny, powstającej jako produkt uboczny tego procesu. Wykazano, że odpadowy olej jadalny może stanowić substrat reakcji transestryfikacji prowadzącej do otrzymania EMKT. Przeprowadzono proces transestryfikacji zasadowej I i II- stopniowej oraz estryfikację kwaśną. Właściwości fizykochemiczne otrzymanego paliwa porównano z odpowiednimi parametrami oleju napędowego. Produktem ubocznym procesu transestryfikacji jest gliceryna. Zaproponowano możliwość oczyszczania frakcji glicerynowej oraz jej zagospodarowania przez estryfikację z odpadowym kwasem octowym. Estryfikacja gliceryny kwasem octowym prowadzi do otrzymania triacetiny.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Polish Journal of Chemical Technology no. 8, pages 132 - 134,
ISSN: 1509-8117
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Perkowska M., Łuczak J., Sawicki J., Hupka J.: Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase// Polish Journal of Chemical Technology. -Vol. 8., nr. nr 3 (2006), s.132-134
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 117 times

Recommended for you

Meta Tags