Abstract
Przedstawiono metodę wytwarzania biodiesla z oleju posmażalniczego oraz zaproponowano sposób zagospodarowania gliceryny, powstającej jako produkt uboczny tego procesu. Wykazano, że odpadowy olej jadalny może stanowić substrat reakcji transestryfikacji prowadzącej do otrzymania EMKT. Przeprowadzono proces transestryfikacji zasadowej I i II- stopniowej oraz estryfikację kwaśną. Właściwości fizykochemiczne otrzymanego paliwa porównano z odpowiednimi parametrami oleju napędowego. Produktem ubocznym procesu transestryfikacji jest gliceryna. Zaproponowano możliwość oczyszczania frakcji glicerynowej oraz jej zagospodarowania przez estryfikację z odpadowym kwasem octowym. Estryfikacja gliceryny kwasem octowym prowadzi do otrzymania triacetiny.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Polish Journal of Chemical Technology
no. 8,
pages 132 - 134,
ISSN: 1509-8117 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Perkowska M., Łuczak J., Sawicki J., Hupka J.: Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase// Polish Journal of Chemical Technology. -Vol. 8., nr. nr 3 (2006), s.132-134
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 117 times