Abstrakt
Przedstawiono metodę wytwarzania biodiesla z oleju posmażalniczego oraz zaproponowano sposób zagospodarowania gliceryny, powstającej jako produkt uboczny tego procesu. Wykazano, że odpadowy olej jadalny może stanowić substrat reakcji transestryfikacji prowadzącej do otrzymania EMKT. Przeprowadzono proces transestryfikacji zasadowej I i II- stopniowej oraz estryfikację kwaśną. Właściwości fizykochemiczne otrzymanego paliwa porównano z odpowiednimi parametrami oleju napędowego. Produktem ubocznym procesu transestryfikacji jest gliceryna. Zaproponowano możliwość oczyszczania frakcji glicerynowej oraz jej zagospodarowania przez estryfikację z odpadowym kwasem octowym. Estryfikacja gliceryny kwasem octowym prowadzi do otrzymania triacetiny.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Polish Journal of Chemical Technology
nr 8,
strony 132 - 134,
ISSN: 1509-8117 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Perkowska M., Łuczak J., Sawicki J., Hupka J.: Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase// Polish Journal of Chemical Technology. -Vol. 8., nr. nr 3 (2006), s.132-134
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 117 razy