Jan Sawicki - Profil naukowy - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Kontakt

E-mail
Brak danych

Wybrane publikacje

  • Transesterification of postfrying oils and utilization of the glycerol phase

    Przedstawiono metodę wytwarzania biodiesla z oleju posmażalniczego oraz zaproponowano sposób zagospodarowania gliceryny, powstającej jako produkt uboczny tego procesu. Wykazano, że odpadowy olej jadalny może stanowić substrat reakcji transestryfikacji prowadzącej do otrzymania EMKT. Przeprowadzono proces transestryfikacji zasadowej I i II- stopniowej oraz estryfikację kwaśną. Właściwości fizykochemiczne otrzymanego paliwa porównano...

  • Utylizacja olejów i tłuszczów posmażalniczych

    - Rok 2005

    Właściwa utylizacja tłuszczów stosowanych do celów kulinarnych ma swoje uzasadnienie ze względów zarówno energetycznych, jak i ekologicznych. Tłuszcze używane do smażenia przedostają się do sieci ściekowej, gdzie ulegają przemianie do mydeł wapniowych i stwarzają trudności w przesyłaniu i oczyszczaniu ścieków.

wyświetlono 426 razy