Analiza składu kwasów tłuszczowych frakcji WKT wyizolowanej z produktów przeestryfikowania enzymatycznego wysokotopliwej frakcji tłuszczu mlecznego olejem słonecznikowym
Abstrakt
Opracowano metodę ilościowego oznaczania kwasów tłuszczowych występujących w WKT mieszaniny poreakcyjnej. Substratem były frakcje WKT pochodzące z produktów enzymatycznego przeestryfikowania frakcji tłuszczu mlecznego i oleju słonecznikowego, w obecności Lipozyme RM IM. Frakcje te izolowano z produktu metodą preparatywnej CCW i przeprowadzano w estry metylowe, stosują jako katalizator SOCl2. Otrzymane estry analizowano metodą chromatografii gazowej stosując standard wewnętrzny, którym były kwasy C5:0 i C17:0.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003 strony 100 - 104
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Tynek M., Ledóchowska E.: Analiza składu kwasów tłuszczowych frakcji WKT wyizolowanej z produktów przeestryfikowania enzymatycznego wysokotopliwej frakcji tłuszczu mlecznego olejem słonecznikowym// Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa 19-21 maja 2003/ Warszawa: Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.100-104
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 375 razy