Abstract
Z mechanicznego punktu widzenia profil grubości butelek PET jest uwarunkowany mechaniczno-cieplną odpowiedzią tworzywa rozdmuchiwanej preformy na zadane parametry procesu SBM. Z mikroskopowego punktu widzenia na mechaniczne i termiczne właściwości butelek CSD z PET największy wpływ mają procesy orientowania i krystalizowania tworzywa. Z technologicznego punkty widzenia profil grubości butelek PET po procesie produkcji metodą SBM jest głownie zdeterminowany początkową strukturą tworzywa preformy, termicznym profilem ogrzaniem preformy przed procesem SBM, prędkością pręta rozciągającego, ciśnieniem powietrza rozdmuchu wstępnego oraz tzw. parametrem wysokości startu rozdmuchu. W szczegółowym ujęciu na strukturę tworzywa butelek PET wpływa aż 44 zmiennych jednak nie będą one poszczególnie omawiane. W opracowaniu zostanie opisany wpływ 3 głównych parametrów: ciśnienia rozmduchu wstępnego, czasu opóźnienia rozdmuchu, temperatury początkowej preformy. Wyniki przedstawiono na podstawie zabranych danych literaturowych.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- ZAGADNIENIA AKTUALNIE PORUSZANE PRZEZ MŁODYCH NAUKOWCÓW strony 562 - 566
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Wawrzyniak P.: WPŁYW PARAMETRÓW PROCESU SBM NA DYSTRYBUCJĘ TWORZYWA W BUTELKACH PET – PRZEGLĄD LITERATURY// ZAGADNIENIA AKTUALNIE PORUSZANE PRZEZ MŁODYCH NAUKOWCÓW/ ed. Marcin Kuczera, Krzysztof Piech Kraków: CREATIVETIME, 2015, s.562-566
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 185 times