Abstract
Bakteriocyny są to peptydy bakteriobójcze produkowane przez wiele rodzajów bakterii w celu eliminacji ze środowiska bakterii innych rodzajów lub konkurowania z nimi. Cechą charakterystyczną tych peptydów jest to, że są one syntetyzowane na rybosomach. Mogą być modyfikowane potranslacyjnie lub nie. W chwili obecnej bakteriocyny stosowane są w przemyśle spożywczym jako dodatek do produktów żywnościowych, jednak ich potencjał aplikacyjny jest dużo większy.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Dokonania Młodych Naukowców
no. 4,
pages 104 - 106,
ISSN: 2300-4436 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2014
- Bibliographic description:
- Zalewska M.: Zastosowanie bakteriocyn - peptydów o aktywności bakteriobójczej// Dokonania Młodych Naukowców. -Vol. 4., nr. 5 (2014), s.104-106
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 211 times