Zastosowanie bakteriocyn - peptydów o aktywności bakteriobójczej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zastosowanie bakteriocyn - peptydów o aktywności bakteriobójczej

Abstract

Bakteriocyny są to peptydy bakteriobójcze produkowane przez wiele rodzajów bakterii w celu eliminacji ze środowiska bakterii innych rodzajów lub konkurowania z nimi. Cechą charakterystyczną tych peptydów jest to, że są one syntetyzowane na rybosomach. Mogą być modyfikowane potranslacyjnie lub nie. W chwili obecnej bakteriocyny stosowane są w przemyśle spożywczym jako dodatek do produktów żywnościowych, jednak ich potencjał aplikacyjny jest dużo większy.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Dokonania Młodych Naukowców no. 4, pages 104 - 106,
ISSN: 2300-4436
Language:
Polish
Publication year:
2014
Bibliographic description:
Zalewska M.: Zastosowanie bakteriocyn - peptydów o aktywności bakteriobójczej// Dokonania Młodych Naukowców. -Vol. 4., nr. 5 (2014), s.104-106
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 211 times

Recommended for you

Meta Tags