Abstrakt
Bakteriocyny są to peptydy bakteriobójcze produkowane przez wiele rodzajów bakterii w celu eliminacji ze środowiska bakterii innych rodzajów lub konkurowania z nimi. Cechą charakterystyczną tych peptydów jest to, że są one syntetyzowane na rybosomach. Mogą być modyfikowane potranslacyjnie lub nie. W chwili obecnej bakteriocyny stosowane są w przemyśle spożywczym jako dodatek do produktów żywnościowych, jednak ich potencjał aplikacyjny jest dużo większy.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Dokonania Młodych Naukowców
nr 4,
strony 104 - 106,
ISSN: 2300-4436 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2014
- Opis bibliograficzny:
- Zalewska M.: Zastosowanie bakteriocyn - peptydów o aktywności bakteriobójczej// Dokonania Młodych Naukowców. -Vol. 4., nr. 5 (2014), s.104-106
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 211 razy