Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym.

Abstract

Proces wzbogacania tłuszczu mlecznego i jego wysokotopliwej frakcji w NNKT prowadzono za pomocą enzymatycznego przeestryfikowania tych tłuszczów olejem słonecznikowym, w obecności lipazy Lipozyme RM IM. Triacyloglicerole (TAG) z surowców i produktów przeestryfikowania izolowano przy pomocy chromatografii kolumnowej. Określono skład kwasów tłuszczowych oraz strukturę otrzymanych TAG. Stwierdzono, że w strukturyzowanych TAG tłuszczu mlecznego, przy stosunku molowym reagentów 1:1, zawartość kwasu linolowego (C18:2) wzrosła zwartości wyjściowej 1,2% do 32,6%, a sumaryczna zawartość kwasów nasyconych spadła z 67,7 do 40,0%. Natomiast przy przeestryfikowaniu frakcji tłuszczu mlecznego olejem słonecznikowym (1:1 lub 2:1) zawartość C18:2 wzrosła odpowiednio z 0,9% do 31,2%, lub do 22, 4%, a ilość kwasów nasyconych obniżyła się z 72,5 do 42,3 lub 55,1%.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna no. 36, pages 387 - 394,
ISSN: 0365-9445
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Tynek M., Ledóchowska E.: Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym.// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 36., nr. suplement (2003), s.387-394
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 60 times

Recommended for you

Meta Tags