Abstract
Mechanizm śmierci mikroorganizmów w warunkach wysokociśnieniowych jest bardzo złożony i nie został w pełni wyjaśniony. Ciśnienia rzędu 5-40 MPa zazwyczaj nie prowadzą jeszcze do śmierci komórek, lecz powodują zmiany ich kształtu i wymiarów lub ruchliwości. W przypadku niektórych mikroorganizmów, głównie grzybów, wydłużenie komórki może prowadzić do mechanicznego rozerwania naprężonej ściany komórkowej i w efekcie do inaktywacji komórki. Uważa się, że główną przyczyną śmierci bakterii pod wpływem zwiększonego ciśnienia są zmiany w błonie cytoplazmatycznej, która traci swój półprzepuszczalny charakter. Według niektórych autorów efekt letalny wiąże się także z denaturacją kluczowych enzymów i wskutek tego z zahamowaniem podstawowych przemian metabolicznych. Ciśnienie w znaczący sposób działa na rybosomy, a proces biosyntezy białka jest bardzo wrażliwy na zmiany ciśnienia.
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Medycyna Weterynaryjna
no. 63,
pages 1285 - 1290,
ISSN: 0025-8628 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: Zmiany zachodzące w komórkach mikroorganizmów pod wpływem podwyższonego ciśnienia// Medycyna Weterynaryjna. -Vol. 63., (2007), s.1285-1290
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 141 times