Faculty of Food Sciences and Fisheries
Publications
Filters
total: 8
Catalog Publications
Year 2024
-
Microplastics as a Threat to Aquatic Ecosystems and Human Health
Publication -
Optymalizacja warunków biosyntezy wybranych karotenoidów przez drożdże z rodzaju Rhodotorula
PublicationWprowadzenie. Karotenoidy to zróżnicowana grupa pigmentowych związków izoprenoidowych. Obecnie komercyjnie pozyskiwane są głównie z roślin lub na drodze syntezy chemicznej, z której uzyskiwanych jest 80 ÷ 90 % związków. Jednakże syntetyczne karotenoidy, w dużych dawkach, mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzkiego, a odpady powstające w procesie ich produkcji stanowią zagrożenie dla środowiska. Alternatywą dla...
-
Tracking Trace Elements Found in Coffee and Infusions of Commercially Available Coffee Products Marketed in Poland
Publication
Year 2023
-
Effect of storage conditions on the microbiological quality of feed
PublicationThe microbiological quality of feed is affected by a range of factors throughout the food chain. The aim of this study was to analyze the effect of feed storage conditions on its microbiological quality. Poultry feeds were sampled in three periods: winter, summer and autumn from four domestic farms. At the same time, air temperature and humidity, as well as indoor microbiological air quality were...
-
Novel Milk Substitute Based on Pea, Bean and Sunflower Seeds with Natural Bioactive Stabilisers
PublicationThe aim of this research was to create a plant-based beverage based on seeds of sunflower (Helianthus annuus), pea (Pisum sativum) and runner bean (Phaseolus multiflorus). The selection of the ingredients was based on the main objective to obtain the nutritional value and sensory characteristics of a formed product similar to cow's milk. The ingredient proportions were created by comparing the protein,...
Year 2022
-
A Visual Feedback for Water-Flow Monitoring in Recirculating Aquaculture Systems
PublicationThe optimal water flow in fish breeding tanks is one of the crucial elements necessary for the well-being and proper growth of fish, such as salmon or trout. Considering the round tanks and the uneven distribution of water-flow velocity, ensuring a nearly optimal flow is an important task that may be performed using various sensors installed to monitor the water flow. Nevertheless, observing the rapid development of video analysis...
-
Nasiona roślin strączkowych jako źródło składników odżywczych w diecie roślinnej
PublicationObecnie coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie lub wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego (Fructuoso i in. 2021). Jednym z najczęściej podawanym powodem jest nietolerancja laktozy, alergie na białka np. mleka oraz choroby układu krwionośnego (Kundu i in. 2018). Oprócz aspektów zdrowotnych należy zwrócić uwagę na przyczynianie się rolnictwa, szczególnie hodowli zwierzęcej, do emisji...
Year 2021
-
Monitoring the Uniformity of Fish Feeding Based on Image Feature Analysis
PublicationThe main purpose of the conducted research is the development and experimental verification of the methods for detection of fish feeding as well as checking its uniformity in the recirculating aquaculture systems (RAS) using machine vision. A particular emphasis has been set on the methods useful for rainbow trout farming. Obtained results, based on the analysis of individual video...