mgr inż. Patryk Wiśniewski
Zatrudnienie
- Wykonawca w projekcie naukowym w Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Media społecznościowe
Kontakt
- patryk.wisniewski@uwm.edu.pl
Wybrane publikacje
-
Enterotoxigenic Potential of Coagulase-Negative Staphylococci from Ready-to-Eat Food
-
Antimicrobial Resistance and Virulence Characterization of Listeria monocytogenes Strains Isolated from Food and Food Processing Environments
-
Effectiveness of various solvent-produced thyme (Thymus vulgaris) extracts in inhibiting the growth of Listeria monocytogenes in frozen vegetables
Uzyskane stopnie/tytuły naukowe
-
2020-07-09
Nadanie stopnia naukowego
mgr inż. Technologia żywności i żywienia (Dziedzina nauk rolniczych)
Opis ogólny
Moje zainteresowania naukowe skupiają się na określaniu występowania chorobotwórczych patogenów w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mleka i produktów mleczarskich. Ważnym aspektem naukowym dla mnie są również szeroko pojęte zagadnienia związane z bezpieczeństwem mikrobiologicznym żywności, a także te związane z wytwarzaniem żywności, z zastosowaniem nowych technologii. W ramach prowadzonych badań naukowych będę oceniał wpływ warunków stresowych (wywołanych technologią HPP), na stan fizjologiczny, zmiany genomu oraz ekspresję genów antybiotykooporności i genów wirulencji u chorobotwórczych psychrotrofów i bakterii oportunistycznych. Określać będę także zdolność komórek bakteryjnych do przejścia w stan VBNC (Viable but Not Culturable). W czasie wolnym interesuje się nowymi technologiami. Uwielbiam literaturę fantasy, a także filmy i seriale SF. Jeżdżę także na rolkach.
wyświetlono 509 razy