Abstrakt
Badano substancje o różnych stężeniach należące do czterech klas smaku za pomocą pięcio-kanałowego sensora opartego o elektrody jonoselektywne z różnymi membranami polimerowo-lipidowymi. Stwierdzono, że sensor jest czuły na zmiany stężeń chlorowodorku chininy, kawsu cytrynowego i chlorku sodu, przeciwnie jak w przypadku sacharozy. Na podstawie tych wyników można przypuszczać, że sensor może być zastosowany do roztworów składających się z dwóch substancji nalężących do różnych klas smaku.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2004
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Szwacki J.: Investigation of Taste Substances by five Channel Lipid-Polymer Membrane Sensor.// / : , 2004,
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 96 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
On the new possibility of applying oscillating liquid membrane systems for melecular recognition substances responsible for taste.
- M. Szpakowska,
- E. Płocharska-Jankowska,
- O. B.nagy
2005