On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor

Abstrakt

Zastosowano membrany ciekłe w oscylatorach zawierających oleinian sodu i substancje należące do czterech klas smaku. Wpływają one na charakterystyki oscylacyjne potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi. Otrzymane atraktory są różne w kształcie i dwu wymiarowej powierzchni. Powierzchnia ta zależy także od stężenia sacharozy w układzie. Mogą one byc użyte jako ''odcisk palca'' do indentyfikacji odpowiednije substancji smakowej. Badane osylatory są chaotyczne co potwierdzają widma Gabora wykładniki Lyapunova oraz wymiary fraktalne. Membrany polimerowo-lipidowe były zastosowane w elektrodach w pięciokanałowego sensora smaku. Ich odpowiedź jest czuła do obecności odpowiednich substancji gorzkich i kwaśnych oraz słonych i nie jest czuła na sacharozę w zakresie stężen poniżej 0,1M. Wykazano, że ten sensor może być spowodzeniem zastosowany do rozrózniania i kontroli jakości różnych napojów (toniki zawierających sacharozę, hydrochlorek chininy oraz dwutlenek węgla.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
JOURNAL OF MEMBRANE SCIENCE nr 273,
ISSN: 0376-7388
Język:
angielski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Szpakowska M., Magnuszewska A., Szwacki J.: On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor// JOURNAL OF MEMBRANE SCIENCE. -Vol. 273., (2006),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 107 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi