Abstrakt
Zastosowano membrany ciekłe w oscylatorach zawierających oleinian sodu i substancje należące do czterech klas smaku. Wpływają one na charakterystyki oscylacyjne potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi. Otrzymane atraktory są różne w kształcie i dwu wymiarowej powierzchni. Powierzchnia ta zależy także od stężenia sacharozy w układzie. Mogą one byc użyte jako ''odcisk palca'' do indentyfikacji odpowiednije substancji smakowej. Badane osylatory są chaotyczne co potwierdzają widma Gabora wykładniki Lyapunova oraz wymiary fraktalne. Membrany polimerowo-lipidowe były zastosowane w elektrodach w pięciokanałowego sensora smaku. Ich odpowiedź jest czuła do obecności odpowiednich substancji gorzkich i kwaśnych oraz słonych i nie jest czuła na sacharozę w zakresie stężen poniżej 0,1M. Wykazano, że ten sensor może być spowodzeniem zastosowany do rozrózniania i kontroli jakości różnych napojów (toniki zawierających sacharozę, hydrochlorek chininy oraz dwutlenek węgla.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF MEMBRANE SCIENCE
nr 273,
ISSN: 0376-7388 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Magnuszewska A., Szwacki J.: On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor// JOURNAL OF MEMBRANE SCIENCE. -Vol. 273., (2006),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 107 razy