Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Cz. I. Ekstrakcja frakcji lipidowej i podstawowe techniki analityczne w analizie fosfolipidów
Abstrakt
Fosfolipidy odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Z tego względu zalecane jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Ponieważ aktywność biologiczna fosfolipidów uwarunkowana jest budową chemiczną, niezbędne jest zastosowanie technik analitycznych pozwalających na ustalenie pełnego składu fosfolipidów występujących w żywności, uwzględniające nie tylko klasy fosfolipidów determinowane budową ugrupowania hydrofilowego, ale także rodzaj kwasów tłuszczowych występujących w ich strukturze. Określenie wpływu związków lipidowych występujących w organizmie ludzkim na jego funkcjonowanie wymaga poznania ich składu, co umożliwiają analizy ukierunkowane i nieukierunkowane. Obecnie stosowanych jest szereg technik analitycznych pozwalających na jakościowe i ilościowe określenie składu klas fosfolipidów, do których zaliczyć można jedno- i dwuwymiarową chromatografię cienkowarstwową, czy wysokosprawną chromatografię cieczową w układzie faz normalnych lub oddziaływań hydrofilowych. Informacji na temat składu kwasów tłuszczowych występujących w strukturze poszczególnych klas fosfolipidów dostarcza z kolei wysokosprawna chromatografia cieczowa w układzie faz odwróconych oraz chromatografia gazowa.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 39 - 46,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Parchem K., Bartoszek-Pączkowska A.: Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Cz. I. Ekstrakcja frakcji lipidowej i podstawowe techniki analityczne w analizie fosfolipidów// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 1 (2017), s.39-46
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 284 razy